تانزانیت (Tanzanite)

این گوهرسنگ در سال ۱۹۶۲ در شمال تانزانیا(شرق آفریقا) به صورت پراکنده دیده شد،دانشمندان آن را جزو گروه زوئیست (Zoisite) قرار دادند و ۵سال بعد معدنکاران به معدنی بزرگ در مناطق دیگرپی بردند وبه صورت جدی اکتشاف را آغاز کردند. تولید تانزانیت (Tanzanite) در ابتدا کم بود اما سال ۱۹۸۰تا ابتدای۱۹۹۰به صورت انبوه وبا کیفیت جواهر در دسترس قرار گرفت و پس از گذشت ۵سال ،مشابه تانزانیت وارد بازار شد.شرکتی آمریکایی در سال۱۹۶۸ زوئیست آبی را تانزانیت نامید وآن را به بازار جهانی معرفی کرد.بزرگترین کریستال تانزانیت در سال ۲۰۰۵به وزن ۱۶.۸۳۹ قیراط در معدن  C-Block پیدا شده است.

تانزانیت (Tanzanite)

تانزانیت (Tanzanite)

دوام و سختی

رنگ این گوهرسنگ آبی بنفش (voletidh blue) و آبی و ارغوانی(bluish purple) و شاید آبی خالص باشد.هر چه تانزانیت پر رنگ تر باشد ،قیمت آن بالاتر می رود.یکی از ویژگی های این سنگ داشتن ۳ رنگی (pleochoroism) بسیار قوی است .این ویژگی با دستگاه دا کروسکوپ(dichroscope) قابل مشاهده است و ۳ رنگی ارغوانی آبی وقهوه ای یا زرد دیده می شود.

تانزانیت (Tanzanite)

 بهسازی

معمولا رنگ این گوهرسنگ با روش حرارت ، بهسازی و پررنگ تر می شود و سنگ های زمینه قهوه ای (با وزن معادل ۳تا ۱۰قیراط) با کمک حرارت تا ۵۰۰ درجه سانتی گراد به سنگ های خوشرنگ آبی و بنفش تبدیل می شوند.

 

درجه بندی تانزانیت

کیفیت تانزانیت بر حسب رنگ (color)، تراش(cut)، پاکی(clarity) وزن به قیراط  (carat weight) درجه بندی می شود. مهمترین فاکتوربرای تعیین قیمت این گوهرسنگ رنگ آن است که با سیستم درجه بندی GIA (موسسه جواهر شناسی آمریکا) درجه بندی می شود.

تانزانیت (Tanzanite)

مشابه ها و مصنوعی

این گوهرسنگ مشابه های زیادی دارد یکی از این مشابه ها که در روسیه با روش پولینگ(pulling method) ساخته می شود و فروشنده ها جواهر آن را با نام تانزانیت مصنوعی می فروشند ، forsteriteمصنوعی است. forsterite  مصنوعی دارای مشخصات فیزیکی شیمیایی سنگ پریدوت (peridot) است.این گوهرسنگ با سنگ هایی مثل سفایر آبی (B.sapphrire) اسپینل (spinel) ، آیولیت(lolite) ، شیشه ، آمتسیت (amethyst) اشتباه گرفته می شود که تمام این سنگ ها با تست های گوهر شناسی قابل تشخیص هستند.

 

نحو نگهداری و تمیز کردن تانزانیت

نگهداری از این گوهرسنگ مراقب های خاصی نیازمند است.تانزانیت حساسیت شدید به افزایش ناگهانی دما و قابلیت ایجاد تورق دارد.حرارت ناگهانی باعث ایجاد ترک در سنگ می شود و هیدروکلریک و هیدروفوریک اسید روی این سنگ اثر می کند.برای تمیز کردن این گوهرسنگ می توان ازآب گرم و صابون استفاده کنید و هیچ گاه از دستگاه ماوراء صوت (Ultrasonic clieaners) وبخارآب (steam cleaners) برای تمیز کردن استفاده نکنید.

انگشتر با نگین آبی

سنگ قیمتی آبی رنگ

 

امتیاز دهی به مقاله :

0 از 0 رای

برای این نوشته برچسبی وجود ندارد !

نظرات کاربران

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *